Πουρέδες: σπιτικές συνταγές

Πουρέδες: σπιτικές συνταγές, Πουρές από πατάτες, Πουρές από μπιζέλια, Πουρές από φακή, Πουρές από κότα, Πουρές από αγκινάρες, Πουρές από κάστανα, Πουρές από τρούφες, Πουρές από ρίζες σέλινου, Πουρές από κρεμμύδια, Πουρές από μανιτάρια, Πουρές από ξηρά φασόλια, Πουρές από κουκιά φρέσκα, Πουρές από καραβίδες

Πουρέδες: σπιτικές συνταγές

Σπιτικές συνταγές για πουρέδες

Πουρές από πατάτες

Παίρνουμε μια οκά πατάτες (1.280 γραμμάρια), τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες. Τις βάζουμε έπειτα σε μια κατσαρόλα να βράσουν με νερό ή ζωμό, τις περνούμε από ένα τρυπητό, τις χτυπάμε με ένα χουλιάρι έως ότου να λιώσουν και υστέρα τις περνούμε από ένα κόσκινο. Τις βάζουμε έπειτα σε μια κατσαρόλα μαζί με αλάτι βούτυρο, 100 —200 δράμια (320-640 γραμμάρια) γάλα και τις αφήνουμε επάνω στη φωτιά ανακατώνοντας πάντοτε έως ότου να δέσει ο πουρές.

Πουρές από μπιζέλια

Βράζουμε τα μπιζέλια με νερό και αφού τα στραγγίσουμε καλά, τα σκεπάζουμε έπειτα με ζωμό, στον οποίον αφήνουμε το πάχος. Τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν και κατόπιν τα περνούμε από μια σήτα ή μια φανέλα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αυτό τον πουρέ. Τοποθετούμε φρέσκο βούτυρο, γάλα, αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο και σερβίρουμε.

Πουρές από φακή

Πλένουμε κατά πρώτα τη φακή και τη βάζουμε να βράσει μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό και μερικά χόρτα. Αφού βράσει, την περνούμε από σήτα και βγάζουμε τον πουρέ αυτό μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα. Χύνουμε μέσα 2 κουταλιές σάλτσα ισπανική, λίγο γλάσο, αλάτι πιπέρι, ανακατώνουμε και σερβίρουμε.

Πουρές από κότα

Αφού βράσουμε μια καλή κότα, βγάζουμε το δέρμα και τα κόκαλά της. Τότε βάζουμε την κότα μέσα σε ένα γουδί και την κοπανούμε μαζί με 5 κροκάδια βρασμένων αυγών, έως ότου να γίνουν μια ζύμη, προσθέτουμε και δώδεκα καθαρισμένα αμύγδαλα καθώς και λίγη ψίχα βρεγμένη σε γάλα ή σε ζωμό. Αφού κοπανιστούν καλά, ρίχνουμε λίγο λίγο το ζουμί της κότας και ανακατώνουμε το ξύλινο κουτάλι, έως ότου να πήξει ο πουρές. Άμα πήξει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μη είναι μήτε αραιός ούτε πηκτός, τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Πουρές από αγκινάρες

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και αφού τις βράσουμε λίγο με νερό, τις βάζουμε έπειτα μέσα σε μια κατσαρόλα με βούτυρο και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατώνουμε και ρίχνουμε 2 κουταλιές μεγάλη σάλτσα (είδε σελ. 27), λίγο πιπέρι, αλάτι και μοσχοκάρυδο. Αφού βράσουν, τις περνούμε από σήτα, βάζουμε τον πουρέ μέσα σε μια κατσαρόλα και ανακατώνουμε. Τοποθετούμε λίγο γλάσο, ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και σερβίρουμε.

Πουρές από κάστανα

Παίρνουμε μισή οκά καλά κάστανα (640 γραμμάρια) και αφού τα καθαρίσουμε καλά, τα βάζουμε να βράσουν με ζωμό κρέατος μέσα σε μια κατσαρόλα. Μετά ταύτα τα λιώνουμε, προσθέτουμε ανακατώνοντας λίγο φρέσκο βούτυρο και μια κουτάλα σάλτσα Ισπανική και τα αφήνουμε ακόμη λίγο να βράσουν. Την ώρα που θα σερβίρουμε, τα περνούμε από το τρυπητό, προσθέτουμε δε και λίγη κρέμα γάλακτος.

Πουρές από τρούφες

Ψιλοκόβουμε μερικές τρούφες και τις βράζουμε με λίγο δυνατό ζωμό, λίγο κοπανισμένο ψωμί, λίγο πιπέρι και τριμμένο μοσκοκάρυδο. Αφού σιγοβράσουν επί 15 έως 20 λεπτά, προσθέτουμε λίγη σάλτσα Ισπανική και λίγο γλάσο, τα δένουμε επάνω στη φωτιά με λίγο φρέσκο βούτυρο, τα περνούμε από το τρυπητό και σερβίρουμε.

Πουρές από ρίζες σέλινου

Παίρνουμε τις ρίζας του σέλινου και τις βάζουμε με λίγο ζωμό, λίγο βούτυρο και λίγο ψωμί κοπανισμένο. Τα περνάμε έπειτα από το τρυπητό, βάζουμε λίγη άσπρη σάλτσα, καμωμένη με ζουμί από ουσία μοσχαριού, πουλιών και από ουσία μανιταριών, προσθέτουμε και λίγο γλάσο, τα ανακατώνουμε και μεταχειριζόμαστε. Και ο πουρές από καρότα κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται, με μόνη την διαφορά ότι προσθέτουμε λίγη ζάχαρη.

Πουρές από ξυνίθρα

Καθαρίζουμε καλώς την ξυνίθρα, μετά τη ζεματίζουμε και την περνούμε από φανέλα. Βάζουμε βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι και κατόπι την ξυνίθρα, ανακατώνουμε, προσθέτουμε και ζουμί ή γάλα, λίγο γλάσο, λίγη ψιλή ζάχαρη και την ώρα που θα σερβίρουμε, προσθέτουμε λίγο λίγο και ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο.

Πουρές από κρεμμύδια

Κόβουμε σε ψιλές φέτες μερικά κρεμμύδια, τα ζεματίζουμε με νερό και αλάτι κατόπιν δε τα στραγγίζουμε, τα στύβομε και τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε, συγχρόνως 4 κουταλιές άσπρη σάλτσα, ένα δεμάτι από δάφνη, θυμάρι και μαϊντανό, αλάτι πιπέρι, μοσχοκάρυδο και αφού τα σκεπάσουμε με ένα χαρτί, τα βάζουμε στο φούρνο ανακατώνοντας από καιρού σε καιρόν, αφού βράσουν, τα περνούμε από τουλπάνι. Βάζουμε τον πουρέ αυτόν μέσα σε μια κατσαρόλα και τον τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά ανακατώνοντας πάντοτε. Αφού δέσει, προσθέτουμε λίγο γλάσο, λίγο φρέσκο βούτυρο και σερβίρουμε.

Πουρές από μανιτάρια

Βράζουμε μισή οκά μανιτάρια με λίγο φρέσκο βούτυρο, λίγο δυνατό ζωμό και λίγο ζωμό λεμονιού επάνω σε δυνατή φωτιά. Κατασκευάζουμε έπειτα ένα μείγμα με λίγο γάλα, με το ζουμί των μανιταριών, λίγο βούτυρο, 10 δράμια ψίχα ψωμιού, και λίγο πιπέρι. Άμα γίνει σφικτό, περνούμε τα μανιτάρια από το τρυπητό και τα ανακατώνουμε με το μείγμα, το οποίο κάναμε πρωτύτερα.

Πουρές από αντίδια

Πλένουμε κατά πρώτα και καθαρίζουμε τα αντίδια, κατόπι τα τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε με νερό και αλάτι αφού δε τα βράσουμε, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε ύστερα βούτυρο σε μια κατσαρόλα, καθώς και μια κουταλιά αλεύρι, ανακατώνουμε το μίγμα αυτό, ρίχνουμε τα αντίδια, χύνουμε δε και γάλα συγχρόνως, ανακατώνοντας πάντοτε. Βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι καθώς και λίγο μοσχοκάρυδο και την ώρα που θα σερβίρουμε, προσθέτουμε λίγο φρέσκο βούτυρο, λίγο γλάσο και ψιλή ζάχαρη. Και τον πουρέ από σπανάκι κατά τον ίδιο απαράλλακτα τρόπο κάνουμε, με μόνη την διαφορά ότι δεν μεταχειριζόμαστε σε εκείνον ζάχαρη.

Πουρές από ξηρά φασόλια

Παίρνουμε μισή οκά ξηρά φασόλια, τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα να βράσουν με ζουμί. Προσθέτουμε λίγο ζαμπόν, ένα δεμάτι από πράσα και κρεμμύδια, ένα καρότο και μια ρίζα σέλινο. Μετά μια ώρα βγάζουμε τις ρίζες, τις λιώνουμε με μια κουτάλα ξύλινη και τις περνούμε από ένα κόσκινο, προσθέτοντας λίγο βούτυρο, λίγο δυνατό ζωμό και λίγο γλάσο των πουλιών. Όταν θα σερβίρουμε τον πουρέ, ρίχνουμε μέσα λίγη ζάχαρη και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Πουρές από κουκιά φρέσκα

Ζεματίζουμε μια οκά κουκιά φρέσκα, έως ότου να ψηθούν, κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα κοπανούμε. Προσθέτουμε μια σάλτσα Γερμανική, λίγο βούτυρο, αλάτι πιπέρι, λίγο γλάσο πουλιών και μοσχοκάρυδο, τα αφήνουμε να βράσουν έως 10 λεπτά τις ώρας, κατόπιν τα περνούμε από τρυπητό και σερβίρουμε.

Πουρές από καραβίδες

Παίρνουμε 40—50 καραβίδες και τις καβουρδίζουμε με λίγο βούτυρο, 2—3 κόκκους πιπέρι, μερικά ψιλοκομμένα καρότα και ένα δεμάτι χόρτων (από δάφνη, θυμάρι και μαϊντανό). Αφού ψηθούν, βγάζουμε τα κόκαλα των καραβίδων, τα κοπανούμε μαζί με λίγο βούτυρο, τα ζεσταίνουμε στη φωτιά και στραγγίζουμε έπειτα το βούτυρο. κοπανούμε χωριστά τα ψαχνά, τα περνούμε από μια σήτα, βάζουμε και το βούτυρο το οποίο βγάλαμε από τα κόκαλα και σερβίρουμε.

Δείτε επίσης:Αυγά χτυπητά

COMMENTS

Όνομα

ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΟΜΕΛΕΤΕΣ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ,3,ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΣΠΡΙΑ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ,1,ΚΥΝΗΓΙΑ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ,3,ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ,3,ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ,6,ΟΡΕΚΤΙΚΑ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ,3,ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ,7,
ltr
item
Πρώτη: παλιές Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής: Πουρέδες: σπιτικές συνταγές
Πουρέδες: σπιτικές συνταγές
Πουρέδες: σπιτικές συνταγές, Πουρές από πατάτες, Πουρές από μπιζέλια, Πουρές από φακή, Πουρές από κότα, Πουρές από αγκινάρες, Πουρές από κάστανα, Πουρές από τρούφες, Πουρές από ρίζες σέλινου, Πουρές από κρεμμύδια, Πουρές από μανιτάρια, Πουρές από ξηρά φασόλια, Πουρές από κουκιά φρέσκα, Πουρές από καραβίδες
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOCTnQFO0uOZPAvSzIMsvGFj-ETR4WcUCjrZxremAKJkouU9eg6cNhBrdVWPy3kvSCBwHS73wmk9-SMvc7uOByXN9yN2bNkabF3XRTwaT2VdECGMK47OtIJduwcwCwpx91X1Yw94bl6H8s/s400/poyredes-spitikes-syntages.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOCTnQFO0uOZPAvSzIMsvGFj-ETR4WcUCjrZxremAKJkouU9eg6cNhBrdVWPy3kvSCBwHS73wmk9-SMvc7uOByXN9yN2bNkabF3XRTwaT2VdECGMK47OtIJduwcwCwpx91X1Yw94bl6H8s/s72-c/poyredes-spitikes-syntages.jpg
Πρώτη: παλιές Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής
https://www.prwth.gr/2018/02/poyredes-spitikes-syntages.html
https://www.prwth.gr/
https://www.prwth.gr/
https://www.prwth.gr/2018/02/poyredes-spitikes-syntages.html
true
862537588183444177
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content