Αγριογούρουνο: παραδοσιακές συνταγές, μπούτι από αγριογούρουνο, φιλέτο από αγριογούρουνο, κοτολέτες από αγριογούρουνο,πως μαγειρεύουμε αγριογούρουνο
Αγριογούρουνο: παραδοσιακές συνταγές - Κεφαλή από αγριογούρουνο
Ζεματίζουμε και καθαρίζουμε μια κεφαλή από αγριογούρουνο, κατόπιν δε αφαιρούμε τα αυτιά και τη γλώσσα, βγάζουμε τα κόκαλα της κεφαλής όσο το δυνατό προσεκτικότερα, χωρίς να αφαιρέσουμε ούτε να ξεσχίσουμε το δέρμα.
Βάζουμε έπειτα αυτή μέσα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε και τη γλώσσα, 300 δράμια ψαχνό (κρέας από αγριογούρουνο και άλλο τόσο λαρδί, το οποίο καρυκεύουμε με αλάτι πιπέρι, μυρωδικά, μαϊντανό, κρεμμυδάκια, σκόρδο, θυμάρι, δάφνη και μανιτάρια ψιλοκομμένα. προσθέτουμε μια πρέζα νίτρο και αφήνουμε την κεφαλήν κατά αυτόν το τρόπο να μαριναριστεί επί 6 ημέρες.
Κατόπιν τη στραγγίζουμε επάνω σε ένα πανί και κόβουμε σε φέτες χόνδρος ενός δακτύλου τη γλώσσα, το κρέας του αγριόχοιρου, το λαρδί και γαρνίρουμε με αυτά το εσωτερικό της κεφαλής, την οποία περιτυλίγουμε σε ένα άσπρο πανί και το δένουμε για να λάβει η κεφαλή το φυσικό σχήμα της. Τη βάζουμε υστέρα να ψηθεί επί 8 ώρες, βρέχοντας το νερό και ζωμό, ώστε να πλέει η κεφαλή επάνω.
Προσθέτουμε ένα δεμάτι από μυρωδικά (δάφνη, θυμάρι και μαϊντανό), κρεμμύδια, ρίζες λαχανικών, αλάτι πιπέρι, 3 σκελίδες σκόρδο, 6 γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδο, θυμάρι, δάφνη και βασιλικό. Άμα η κεφαλή ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε κατόπιν.
Αγριογούρουνο: παραδοσιακές συνταγές - Φιλέτο από αγριογούρουνο
Λαμβάνουμε ένα φιλέτο από αγριογούρουνο και το κόβουμε σε φέτες πάχους ενός δακτύλου. κάνουμε μια μαρινάτα μέσα σε μια λεκάνη και ρίχνουμε μέσα τα φιλέτα να μείνουν επί 24 ώρες. βάζουμε εξ άλλου μέσα σε μια κατσαρόλα ένα καλά κομμάτι βούτυρο με μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο, θυμάρι και βασιλικό, ψιλοκομμένα όλα. Τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν. Άμα ψηθούν και γίνουν έτοιμα, βγάζουμε το πάχος τις σάλτσας και σερβίρουμε μαζί με μια τουρσί από αγγουράκια ή και οποιανδήποτε άλλη τουρσί θέλουμε.
Αγριογούρουνο: παραδοσιακές συνταγές - Κοτολέτες από αγριογούρουνο
Παίρνουμε ένα μπριζολάκι από αγριογούρουνο, κόβουμε μια κοτολέτα κάθε κόκκαλο και ξύνομε λίγο τα κόκκαλο. Βγάζουμε τα νεύρα ένα γύρο, χτυπούμε τις κοτολέτες κατόπιν λίγο για να πλατύνουν και έπειτα τις βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη, οπού έχουμε μια μαρινάτα ψημένη, η οποία γίνεται ως εξής:
Κόβουμε σε φέτες ένα κρεμμύδι, ένα καρότο, σέλινο, πράσα, περισσεύματα λαρδιού, και βάζουμε όλα αυτά σε μια κατσαρόλα. Τα καβουρδίζουμε λίγο επάνω στη φωτιά, βρέχουμε αυτά με ξύδι και ρίχνουμε μέσα πιπέρια, σπυριά γαρύφαλλα, δάφνη, θυμάρι και λίγο σκόρδο. αφήνουμε να βράσει αρκετά, κατόπιν την περνούμε από σήτα και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε έπειτα αυτές τη μια κατόπιν της άλλης μέσα σε μια και κατσαρόλα, όπου έχουμε λάδι και βούτυρο. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τις ψήνουμε γυρίζοντας αυτές για να ψηθούν καλά και από τα δύο μέρη. Άμα γίνουν, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε γλάσο επάνω, τις τινάζουμε λίγο και κατόπιν σερβίρουμε σε σχήμα λόφου μέσα σε ένα πιάτο στρογγυλό, χύνουμε επάνω μια σάλτσα με σταφίδες και σερβίρουμε κατόπιν.
Αγριογούρουνο: παραδοσιακές συνταγές - Μπούτι από αγριογούρουνο
Παίρνουμε ένα μπούτι από αγριογούρουνο και αφού βγάλουμε το μισό κόκκαλο του, το βάζουμε να μαριναστεί επί 2 ή 3 ημέρες μέσα σε μια μαρινάτα. Έπειτα το βγάζουμε από τη μαρινάτα, τα στεγνώνουμε, το τυλίγουμε με καλό λαρδί και το βάζουμε να ψηθεί μέσα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε στο ζουμί του αρκετές κουταλιές ζουμί κρέατος, βγάζουμε ύστερα το πάχος και σερβίρουμε ζεστό το μπούτι.
Αγριογούρουνο: παραδοσιακές συνταγές - Μπούτι από αγριογούρουνο με σάλτσα
Παίρνουμε ένα μπούτι από αγριογούρουνο, το βάζουμε να μείνει μέσα σε μια μαρινάτα και έπειτα αφαιρούμε το κόκκαλο του. Το βάζουμε κατόπιν μέσα σε μια κατσαρόλα, στον πάτο τις οποίας έχουμε ζαμπόν και λαρδί, λαχανικά και ένα δεμάτι μυρωδικά (δάφνη, θυμάρι και μαϊντανό. Το βρέχουμε με μαρινάτα και με δυνατό ζωμό, τα σκεπάζουμε με ένα χαρτί αλειμμένο με βούτυρο και το βάζουμε στη φωτιά, να τραβήξει το μισό, κατόπιν δε λιγοστεύουμε τη φωτιά, μέχρις ότου ψηθεί το μπούτι.
Το αποσύρουμε κατόπιν και το βάζουμε επάνω σε μια πλάκα, περνούμε το ζουμί και αφαιρούμε το πάχος του, κατόπιν δε βάζουμε το μπούτι πάλι στη κατσαρόλα και το τοποθετούμε στα στόμιο του φούρνου να γλασαριστεί.
Έπειτα το κόβουμε και το περιχύνουμε με μια σάλτσα από σταφίδες. Αλλά μπορούμε να το σερβίρουμε και με οποιανδήποτε γαρνιτούρα θέλουμε.
Δείτε επίσης:Κροκέτες: σπιτικές συνταγές
COMMENTS