Ελάφι: παραδοσιακές συνταγές , ελάφι ψητό, φιλέτα ελαφιού, κοτολέτες από ελάφι, Ελληνικές συνταγές με ελάφι, κυνήγια, μαγειρική
Ελάφι: Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές
Ελάφι ψητό Το τυλίγουμε με λαρδί κατά αρχάς, κατόπιν δε το σουβλίζουμε το αλατίζουμε, το πιπερώνουμε και το ραντίζουμε με μαρινάτα. Συνάζουμε την ύλη, η οποία στάζει, προσθέτουμε ένα χυλό καμωμένο με αλεύρι, βούτυρο, κάπαρη και χυμό λεμονιού και σερβίρουμε το ψητό σε μια σαλτσιέρα.
Κατασκευή μαρινάτας
Λαμβάνουμε ένα κρεμμύδι και το κόβουμε σε φέτες, ένα καρότο, σέλινο, περισσεύματα λαρδιού και πράσα.
Βάζουμε τα λαχανικά μέσο σε μια κατσαρόλα μαζί με το λαρδί και τα καβουρδίζουμε λίγο επάνω στη φωτιά, τα βρέχουμε με αρκετό ξύδι, ρίχνουμε μέσα πιπέρια σπυριά, γαρύφαλλα, δάφνη, θυμάρι και λίγο σκόρδο, βάζουμε να βράσει αρκετά, κατόπιν δε την περνούμε από σήτα και αφήνουμε να κρυώσει.
Φιλέτα ελαφιού
Λαμβάνουμε ένα κομμάτι κρέας ελαφιού, το μαρινάρουμε και το τυλίγουμε με λαρδιά καρυκευμένα. Το βάζουμε έπειτα με βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ώστε να λάβει χρώμα και από τα δύο μέρη. Βρέχουμε με ένα μείγμα από μισό ζωμό και μισό κρασί μαύρο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μανιτάρια κομμένα και ένα δεμάτι από μυρωδικά (θυμάρι, δάφνη και βασιλικό), και έπειτα τα ψήνουμε.
Κάνουμε ιδιαιτέρως ένα ξανθό χυλό από αλεύρι και βούτυρο, στύβουμε φιλέτα σαρδελών και τα βάζουμε στο ψητό, από το οποίο βγάζουμε το δεμάτι των μυρωδικών.
Κατά την ώρα πού θα σερβίρουμε, προσθέτουμε ζωμό λεμόνι.
Κοτολέτες από ελάφι
Λαμβάνουμε έως 15 κοτολέτες ελαφιού, αφήνουμε το μισό κόκαλο, τις διορθώνουμε με το μαχαίρι ένα γύρο και της χτυπούμε για να πλατύνουν λίγο. Κατόπιν τις κεντούμε με λαρδί, τις αρωματίζουμε, με αλάτι, πιπέρι και μερικά ψιλοκομμένα λαχανικά και τις αφήνουμε να μείνουν κατά αυτό τον τρόπο για αρκετή ώρα.
Τις τοποθετούμε έπειτα μέσα σε μια κατσαρόλα με λίγα ψιλοκομμένα λαχανικά και με φέτες λαρδιού και βάζουμε την κατσαρόλα επάνω σε σιγανή φωτιά. Βρέχουμε με κρασί τις κοτολέτες, τις σκεπάζουμε και αφού γλασαρισθούν, τις στραγγίζουμε και τις σερβίρουμε σε ένα στρογγυλό πιάτο σε σχήμα λόφου με το κόκκαλο κάτω, γεμίζουμε το μέσο του πιάτου με πουρέ μπιζέλια και μεταχειριζόμαστε.
Δείτε επίσης:Αυγά χτυπητά
COMMENTS